Lista mea de bloguri

Totalul afișărilor de pagină

luni, 29 iulie 2013

CU CE-AM GRESIT NOI, DOAMNE !


Am fost plecat, cateva zile, la mare. Pe A2, avident. Nu vreau sa critic lipsa serviciilor pe aceasta autostrada, vreau doar sa subliniez faptul ca, in afara de cateva benzinarii si cateva toalete publice, in rest, nimic. Si cate nu s-ar putea face, pentru bunul mers al circulatiei pe aceasta magistrala !? In afara de masa si cazare etc. ar mai fi si plantarea de perdele naturale pentru vant(vara) si zapada(iarna), intretinerea asfaltului, curatenia, paza impotriva infractorilor etc.
La mare, "cata frunza si iarba". Ma intreb: de unde au oamenii astia atatia bani? Si, nu-mi reprim banuiala, ca unii dintre ei, daca nu majoritatea, sunt "evazionistii tarii". Ne mai miram ca nu sunt bani la bugetul tarii?  Sa nu ne mai miram, pentru ca, cei care ne conduc, daca ar dori sa "tina in frau" evaziunea nu ar trebui decat, sa "faca un schimb de experienta" cu America sau Germania si, sa aplice metodele lor, daca nu sunt in stare sa gaseasca metode specifice Romaniei. Dar, nu vor! De ce? Pentru ca au interese, in firmele care fac evaziune! Alta explicatie rationala, nu exista. Ce este asa de greu, sa faci o legislatie clara, in privinta evaziunii, si sa-i platesti foarte bine pe cei care trebuie s-o  aplice!?  Iar pentru cei care incalca aceasta lege, fie ei platitori de taxe si impozite, fie organe de control, pedepsele sa fie atat de mari incat, sa stopeze din start aceasta infractiune. Este atat de simplu. Evident ca vor fi, si in aceste conditii, multi "nebuni" care vor gandi ca pe ei nu-i prinde nimeni, ca ei sunt "foarte smecheri" etc. si vor incalca legea. Este cunoscut, ca nu poti sa elimini dintr-o societate democratica (nici chiar dintr-o societate totalitara) infractionalitatea dar, poti s-o"stapanesti", in niste limite rezonabile. Dar cand, in Romania, evaziunea fiscala, in totalitate, insumeaza cateva zeci de miliarde de euro pe an, te intrebi asa, "ca simplu cetatean": de ce -i mai platim pe cei care ne conduc, daca nu sunt in stare sa administreze foarte bine societatea in care traim !?
Cand scriu aceste randuri, Prim ministrul Guvernului Romaniei se intalneste cu delegatia FMI pentru negocierea unui nou acord preventiv. Ascultati-ma cu atentie! Atata timp cat Romania va avea acord cu FMI sau cu orice alta banca straina, care pune conditii de natura sa limiteze dezvoltarea economica, pana atunci, vom regresa sau, in cel mai bun caz, "vom bate pasul pe loc". In momentul in care, ne vom permite(si, trebuie "sa ne permitem", pentru ca, alta cale decat MUNCA, NU EXISTA, pentru  numele lui Dumnezeu, ce nu intelegeti !?) "sa gandim cu capul nostru" si sa avem oameni priceputi si patrioti, la conducerea tarii, abia atunci ne va fi bine. Pana atunci, ne vom duce zilele, ca sa nu murim de foame. Si, cand vezi cat de bogata si plina de oportunitati, de locuri de munca, este aceasta tara, numita Romania, iti vine sa-l citezi pe marele nostru poet Mihai  Eminescu:

"Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
 Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
 Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
 Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
 Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
 Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
 Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
 Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
 Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
 Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi - nişte mişei!
 Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
 Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

 Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
 Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
 Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,

 Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,

 Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,

 Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu