Lista mea de bloguri

Totalul afișărilor de pagină

luni, 29 aprilie 2013

CUM SCAPAM DE CAPUSE.         
                                                
Valabil pentru oameni si pentru animale
 A venit primavara, prilej de bucurie, a explodat natura, pomii sunt in floare si nu numai ei. Unde e verdeata si distractie, pot  urma si tristete si probleme. Odata cu iarba verde , gratarele si harjonelile prin iarba, prin poienite, sexul in aer liber pentru cei care isi permit (ma refer la animalutele  de companie, bine inteles), odata cu pomii, infloresc si capusele. Pe cat de mici si de neinsemnate, pe atat de periculoase pot fi. Foarte putini ne dam seama ca am fost compostati de capuse, sau observam aceste vietati pe animalele de companie si foarte putini stim ce sa facem mai ales daca suntem la tara, undeva departe de un medic veterinar sau o clinica , asa ca nu strica cateva leacuri babesti.

Din batrani si experienta proprie (avand animale), indiferent de stadiul in care este capusa, ori doar o pata neagra, ori deja umflata de sange, ca un bob de fasole:

1. Daca s-a prins o capusa si ai in casa untura, acoper-o complet cu untura solida si dupa doua-trei minute se desprinde (ea se sufoca, untura nu permite nici un strop de aer si capusa scoate capul din piele);
 daca nu s-a desprins inca, pui untura din nou.

2. Daca ai tinctura de iod, imbibi foarte bine un tampon de vata in tinctura si tii pe capusa cateva minute (3-4) si ea se va desprinde. Eventual mai picuri cativa stropi de tinctura pe tampon in timp ce il tii pe capusa. Atentie, nu iod simplu ci numai tinctura ! Daca este adanc prinsa in piele, repeti operatiunea. Atunci cand o rupi fortat si ramane capul in piele, se produce infectia.
 Faceti asta si nu veti ajunge la doctor.

3. Daca vezi pe mana, picior etc. o insecta mica verde sau bruna cu o pozitie ciudata infipta sub piele faci urmatoarele:
 Cu un tampon de tifon bine inmuiat in acetona se tamponeaza insecta si in citeva minute cade singura. Se desinfecteaza bine cu iod si se spala bine mainile cu apa si sapun. Se unge locul cu alifie de galbenele cu propolis. Se institue regim cu fructe si legume, iar medicul de specialitate face tratamen cu antibiotice. Sper sa nu fie nevoie, dar este bine de retinut.
 O sticluta de tinctura de iod in poseta, sau buzunar, nu strica niciodata atunci cand stim ca mergem in natura.
 (29 aprilie 2013, Marin Neacsu) Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu