Lista mea de bloguri

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 28 aprilie 2013

DUMINICA FLORIILOR.


                                

Ortodocşii prăznuiesc, astăzi, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori. Sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim a fost suprapusă peste cea a zeiţei romane a florilor, Flora, de unde şi denumirea populară pe care a primit-o. Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână. Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită, icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi. În trecut, ramura de salcie sfinţită era folosită şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâţişori de pe ramura de salcie pentru a fi feriţi de diferite boli, iar bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară şalele. De asemenea, exista şi obiceiul ca părinţii îi lovească pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.
 
Obiceiul Lazăriţelor
 Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul invierii viitoare a neamului omenesc. în popor se crede că Lazăr era un fecior tânar, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvara. Potrivit tradiției, într-o sambata Lazăr a plecat cu oile la pascut, lasând-o pe mama-sa să facă plăcinte. Urcând într-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, există obiceiul ca în aceasta sâmbătă, femeile de la țara să faca ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post.
 
Ramurile de salcie
 În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L întâmpina tainic pe Hristos. Ele sunt sfintite și puse la icoane. Se credea că nu e bine să renunți la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința ca abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi inainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. In ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfinţite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină.
28.04.13 de C.U.
( Preluat de pe NEWS-AR - agenţie de ştiri a judeţului Arad.)





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu