Lista mea de bloguri

Totalul afișărilor de pagină

luni, 20 septembrie 2010

Viziunea mea.

De multe ori m-am gandit la ce-mi spuneau sefii mei in legatura cu oamenii: "De la doi oameni in sus, unul trebuie sa fie sef". Atunci am tratat aceasta zicere cu condescendenta. Iata ca pe masura ce a trecut timpul, mi-am dat seama ca exista un mare adevar in aceasta, in aparenta, butada. Uitati-va ce se intampla cu Romania din 1989 incoace. Aceasta tara nu a fost condusa dupa regulile stiintei conducerii. S-a inteles prost conceptul de "Democratie". Unii l-au confundat cu bunul plac, cu libertinajul, cu vulgaritatea, cu nerespectarea legilor, cu nemunca, etc. Din aceasta cauza s-au inversat valorile. Adica competenta a fost inlocuita cu "descurcareala". Au reusit smecherii, invartitii, cei cu relatii, "lipitorii de afise", etc. Cei competenti au fost folositi la maximum iar cand nu a mai fost nevoie de ei, sau au venit, in institutie, unii "pe linie de partid", primii au fost dati afara si inlocuiti cu cei care aveau "recomandare de sus". Din aceasta cauza si din multe alte "smecherii", la limita legii, am ajuns la marginea prapastiei. Este timpul sa apara oameni providentiali care sa repuna TARA pe drumul cel bun.
Dupa parerea mea sistemul capitalist, in forma lui actuala, a dat faliment. Argumentul meu este AMERICA. Tara "tuturor posibilitatilor"! Sigur, vor veni unii cu argumente stiintifice sa-mi demonstreze ca nu este asa. Teoretic au dreptate, dar practica demonstreaza ca acest sistem nu mai este viabil. Colectivitatile trebuie CONDUSE altfel. In centrul societetii trebuie sa stea OMUL si apoi tot ce este viu pe aceasta planeta (va rog, nu mai veniti cu expresii de genul "limbaj de lemnn", etc; lasati oamenii sa se exprime asa cum pot si luati, din spusele fiecaruia, esenta a ceia ce a vrut sa comunice.).
Dupa parerea mea, orice activitate de pe acest pamant, care se refera la invatamant, sanatate, cultura, politica, economie, etc. trebuie sa aiba o forma de scolarizare.
Cu alte cuvinte fiecare din oamenii, care lucreaza in domeniile enumerate mai sus, trebuie sa aiba o competenta data, in primul rand, de scoala si apoi de experienta si de capacitatile intelectuale ale fiecaruia. Nu poti sa practici meseria de doctor, profesor, POLITICIAN, inginer, etc. daca nu ai pregatirea teoretica si practica necesara. O sa sara unii in sus si o sa zica: "Da ce, POLITICIAN este o meserie? Acum nu este, dar trebuie sa fie, dupa parerea mea. Este o activitate remunerata? Are ea particularitati fata de alte meserii? Da! Si atunci de ce sa nu o introducem in nomenclatorul cu meserii? Sta in puterea noastra, a oamenilor sa schimbam regulile din societate. Nimic nu a fost si nu va fi "batut in cuie" in societatea umana. Trebuie doar sa vrem acest lucru, gandindu-ne la binele comun (care este capabil de asa ceva, care nu, va ramane vesnic prizonierul "proprilui interes").
Dupa parerea mea, modelul de stat care sa puna in practica aceasta "viziune" nu este statul actual. Statul viitorului(nu ma refer la statul universal,ci la statul national al fiecarei tari), trebuie sa arate cam asa.
PRESEDINTELE STATULUI sa fie ales de POPOR si sa aiba NUMAI functie de reprezentare.
PARLAMENTUL sa fie ales de electorat dintre specialistii din domeniul juridic.
GUVERNUL sa fie format din specialisti. Ministrii sa fie specialisti in domeniul respectiv iar pentru ocuparea fuctiei de ministru sa se dea concurs.
JUSTITIA sa fie formata din cei mai buni profesionisti din domeniul juridic, iar functia de judecator sa fie ocupata, prin vot popular(din comunitatea respectiva). La aceste alegeri sa participe juristi cu multa experienta (asa zisii "intelepti" din domeniu).
In fiecare comunitate locala sa fie un judecator care sa judece cauzele simple legate de succesiuni, divorturi, litigii marunte, etc.
ORGANELE ADMINISTRATIEI LOCALE sa fie alese de populatia din comunitatile respective, din randul celor mai gospodari cetateni.
PARTIDELE POLITICE NU MAI SUNT VIABILE, DIN PUNCT DE VEDERE ISTORIC. Ele si-au indeplinit rolul lor. Daca ne uitam cu atentie, ele sunt o frana in calea dezvoltarii armonioase a societatii. Sunt o sursa de tensiuni sociale, politice,etc. Dupa parerea mea, nu mai sunt "un rau necesar" ci "un rau care trebuie eliminat".
CELELALTE FUNCTII ALE INSTITUTIILOR STATULUI sa fie ocupate, prin concurs, sau, acolo unde se preteaza, conducatorii acestora sa fie alesi de colectivele respective.
STATUL trebuie sa-si formeze institutii pentru a pregati specialisti in orice domeniu de activitate, in asa fel incat sa nu fie scolarizati decat strictul necesar, cu o marja in plus, dupa criteriile stiintifice stiute. Dupa scolarizare, fiecare trebuie sa primeasca repartitie la un loc de munca, functie de rezultatele obtinute la invatatura, si sa activeze, unde a fost repartizat, un numar de ani(perioada stipulata in contractul pe care, fiecare il va incheia cu statul sau cu firma particulara care suporta cheltuelile de scolarizare). Daca nu doreste sa se duca acolo unde a fost repartizat, atunci, respectivul absolvent, va fi obligat sa suporte cheltuielile de scolarizare.
ARMATA sa fie formata din profesionisti. Dar, in fiecare an, fiecare cetatean al statului de sex masculin, care a implinit varsta de 18(optsprezece) ani sa fie obligat sa participe, in resedinta de judet unde domiciliaza, la o tabara militara de pregatire complexa, unde sa invete teoretic si practic probleme privind apararea tarii.
POLITIA sa fie formata din profesionisti si sa i se dea puteri sporite in lupta cu infrationalitatea. ABUZURILE politistilor sa fie sanctionate IMEDIAT iar masurile luate, sa fie facute publice, pentru a intari increderea populatiei in acest organ al statului. .
SISTEMUL PENITENCIAR sa fie gandit in asa fel incat, cei care, din diferite cauze ajung acolo, sa aiba posibilitatea reala de a se indrepta. Cei care sunt inchisi pe viata sa li se asigure un trai uman dar, NUMAI PE BAZA MUNCII LOR. Celorlalti detinuti sa li se asigure programe reale de reeducare, tot pe baza activitatilor lucrative combinate cu scolarizari in diferite domenii.
ORGANELE STATULUI, LA TOATE NIVELELE, ORGANELE ADMINISTRATIEI LOCALE precum si TOATE FUNCTIILE DIN INSTITUTII alese prin vot, sa poata fie REVOCATE, tot prin acest mijloc, in conditii legale.
BISERICA sa redevina exemplul de morala crestina si unde oamenii sa se indrepte, ori de cate ori indoiala si deznadejdea le cuprinde sufletul.
ACADEMIA ROMANA sa elaboreze strategii de dezvoltare pe termen mediu si lung, in toate domeniile societatii, si sa gireze cu specialisti, acolo unde se preteaza, examenele de ocupare a inaltelor functii in stat. Sa fie ca un "SFAT AL INTELEPTILOR".
SOCIETATEA, in general, trebuie sa fie ca o familie, unde fiecare indeplineste o functie lucrativa pentru prosperitatea materiala si implinirea spirituala a fiecaruia si a societatii in ansamblu. Numai asa, cred eu, ne vom indeplini rostul nostru de fiinte rationale si ne vom apropia de mantuire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu