INTERVIU CU PROFESORUL VASILE ANDRITOIU(Mierea de albine)
Lector al
Asociaţiei Naţionale pentru Terapii Complementare din România şi profesor de
istorie la Târgu Jiu, Vasile Andriţoiu a descoperit proprietăţile miraculoase
ale mierii, căutând leacuri pentru a se trata pe sine şi pe cei apropiaţi lui.
Astăzi este unul dintre cei mai vestiţi apiterapeuţi din România, cu
participări constante la conferinţele internaţionale de apiterapie şi cu
rezultate spectaculoase în vindecarea unor boli, cărora medicina alopată le
oferă de obicei speranţe minime. Convins de
puterea tămăduitoare a produselor apicole, a făcut diverse combinaţii şi a
realizat preparate noi. În anul 1999, a sintetizat experienţa acumulată timp de
20 de ani în cartea "209 reţete apiterapeutice". Acum este convins că
stupul este o farmacie în care se găseşte leac pentru orice boala. De-a lungul
timpului, Vasile Andriţoiu a realizat şi o serie de preparate apiterapeutice
proprii: Miere cu germeni de grîu pentru avitaminoze, remineralizarea
organismului, afecţiuni digestive, adjuvant în boli neoplazice, arterită,
artroză. Miere cu suc de orz verde
folosită în tratamentul avitaminozelor, afecţiunilor respiratorii,
tuberculozei pulmonare, afecţiunilor hepatice, pancreatitelor, circulaţiei
sanguine deficitare, fiind totodată şi un produs geriatric de excepţie. Sirop
din miere şi muguri de brad cu extract de propolis folosit cu succes în
combaterea tusei, afecţiunilor respiratorii şi a celor ale sistemului nervos.
Sirop din pătlagină şi miere propolizată indicat în afecţiuni respiratorii, cu
rezultate de excepţie în bronşite şi astm bronşic. Untul-pămîntului propolizat,
remediu extern foarte eficient în reumatisme, lumbago, spondilite şi
spondiloze. Lichior hipotensiv şi vin tonic Prisaca, din miere, măceşe, mălaiul-cucului şi coacăze negre. Efecte deosebite au
unguentele Nikederm, pentru boli de piele, noduli mamari, furunculoze; Hemofort
pentru circulaţie deficitară, boli de piele, psoriazis, Zona Zoster; Venosan
pentru varice şi multe alte remedii care încap doar într-o carte.
Domnule Andriţoiu, de ce este mierea, acest elixir
auriu, un aliment atât de lăudat ?
Să facem mai întâi puţină istorie... E bine să ştiţi că albina a apărut pe
pământ înaintea omului. Arăta ca o larvă şi se hrănea cu ferigi. Apoi treptat,
când flora s-a dezvoltat, i-au crescut aripi şi a început să zboare pe flori,
să adune nectar. Dar ea a funcţionat dintotdeauna ca un adevărat laborator
zburător, care adună acest nectar şi polenul pentru a-şi hrăni urmaşii. Noi
oamenii, o jefuim. S-au găsit desene pe pereţii peşterilor din Spania, datând
din epoca de piatră, ce ilustrează modul în care oamenii preistorici culegeau
fagurii de miere folosindu-se de fum. Albina a memorat în codul ei genetic că fumul
reprezintă pericol. Când simt fum, albinele îşi umplu guşile cu miere de
rezervă şi pleacă. Când guşile sunt pline, nu-şi mai pot îndoi abdomenul să
înţepe. De aceea, unii apicultori, mai puţin experimentaţi, afumă când umblă în
stup.
În Egipt şi în India antică mierea era
considerată un dar al zeilor. Se pare că mana care a fost dată poporului în
drum spre Ţara Canaanului era de fapt miere. Sf Ioan Botezătorul s-a hrănit în
deşert cu miere. Soldaţii din India antică primeau înainte de luptă o punguţă
de piele plină cu miere care se lega la brâu. S-au găsit papirusuri care
îndeamnă la consumul de miere pentru că "este bună". Elevii din
Egiptul antic, ce primeau în raţia lor miere, erau mai sănătoşi şi puteau
învăţa mai bine decât ceilalţi. Nu era doar un aliment extraordinar de hrănitor
şi energizant, ci şi un antiseptic şi un conservant de excepţie. Trupul lui
Alexandru Macedon a fost îmbălsămat într-un sicriu cu miere şi propolis. Mai
târziu, în Evul Mediu, aproape toate mănăstirile aveau stupine, iar ţăranii ce
aveau casă pe pământul mănăstiresc erau obligaţi să plătească o danie în miere
şi mai ales ceară, pentru fabricarea lumânărilor. Documentele amintesc
existenţa unei ceri verzui în Moldova, care nu scotea fum la ardere, din care
se făceau lumănări ce ardeau în palatele dogilor din Veneţia. Dar să revin la
întrebarea dumneavoastră. De ce toată această faimă ? Ei bine, pentru că mierea
conţine toate vitaminele, mineralele, enzimele cunoscute vreodată în lumea
medicală. Are toţi aminoacizii esenţiali cunoscuţi, ceea ce o face o hrană
proteică de excepţie, are glucide şi chiar hormoni. Sunt foarte multe asemănări
între organismul uman şi produsele stupului. Dacă Dumnezeu ar vrea, ar putea
crea un om din substanţele care se găsesc în stup, pentru că toate se regăsesc
şi în corpul uman. Inclusiv hormonii, care sunt de o asemănare uluitoare cu cei
umani şi care nu au nici o contraindicaţie sau efect negativ, faţă de cei de
sinteză. Doar că, evident, consumarea produselor cu potenţial hormonal trebuie
făcută numai sub îndrumarea unui specialist. În plus, mierea este perfect
igienică, antiseptică şi un antibiotic de excepţie. Orice microb, inclusiv
agentul patogen al ciumei bubonice, care în Evul Mediu a distrus oraşe intregi,
dacă stă în miere, este ucis. În miere, bineînţeles într-una de calitate, nu
rezistă nici un microb.
Ştim că petreceţi nenumărate ceasuri în stupină,
pentru a studia viaţa albinelor. Povestiţi-ne şi nouă câte ceva din ceea ce aţi
observat mai interesant la ele.
După ce a ieşit din celula ei, albina rămâne
în stup ca albină tânără, ca mamoş, adică doică pentru larve, pe care le
hrăneşte cu lăptişor de matcă secretat de nişte glande din cap. În primele trei
zile hrăneşte toate larvele, apoi lăptişor de matcă, care este hiperestrogenic
şi dezvoltă caracterele feminine, primeşte numai regina, iar albinele şi
trântorii primesc altfel de hrană care duce la androgenizare, adică la
dezvoltarea caracterelor masculine. Este o "castrare" determinată de
hrana pe care o primesc, pentru ca fiecare albină să fie pregătită pentru rolul
pe care îl are în cadrul coloniei. Albinele obişnuite trebuie să producă miere.
La început, pleacă în căutarea nectarului albinele cercetaşe. Zboară în arii
concentrice, largi de până la 6 km, apoi se întorc şi execută un dans deasupra
urdinişului, un dans ce explică în ce direcţie se află sursa, cât de bogată e,
cam care este distanţa şi alte repere. Cel care a descifrat dansul albinelor
cercetaşe a primit premiul Nobel. Apoi pleacă celelalte albine, adună cu limba
nectarul de pe flori şi când umplu guşile cu nectar se întorc spre casă. Încă
de pe drum albina începe prelucrarea acestui nectar, secretă nişte enzime care
dau valoare mierii şi care o deosebesc de zahăr. În stup, depune în ramă acest
nectar care este foarte lichid. În cursul nopţii albinele lucrătoare se aşază
într-o anumită ordine şi încep să bată din aripi în timp ce altele iau nectarul
dintr-o celulă şi-l mută în alta şi iar şi iar, până ce acest aer încărcat cu
vaporii din nectar iese prin urdiniş. Se numeşte vânturare. Mierea vânturată
natural de albine este densă, ajunge la o consistenţă de maximum 18% apă şi
conţine foarte multe enzime, căci la fiecare mutare în altă celulă i se mai
adaugă enzime, mai ales inhibină, care este un antioxidant redutabil. Cu cât o
miere este mai vânturată, cu atât este mai bogată în enzime. La final,
albinuţele tinere depun pe fiecare celulă o peliculă de ceară, o căpăcesc.
Atunci când fagurele este căpăcit 2/3 din suprafaţă, mierea e bună de recoltat.
Ca să închei răspunsul la întrebarea pe care mi-aţi pus-o, pentru un kilogram
de miere albina trebuie să aducă în stup 4 litri de nectar, din care jumătate
este apă, ce va fi vânturată.
Cum ne putem da seama că mierea pe care o
cumpărăm este de calitate ?
Cel mai sigur indiciu este greutatea. O sticlă
de un litru ar trebui să aibă 1,450 kg miere. Cam asta e densitatea mierii faţă
de apă. Apoi este gustul, dar gustul mai poate înşela. Există miere dreasa cu
zahăr fiert cu plante, din care lipseşte polenul. Urmele de polen din miere
sunt un indicator categoric al plantelor din care provine mierea, dar numai
specialiştii cu aparatele lor pot depista dacă mierea e falsificată. Apoi,
important de ştiut, mierea cristalizează. Dacă sunt cristale mari, ca sarea
grunjoasă, mierea e bună, dar a avut cam prea multă apă, deci albinele n-au
mutat-o de suficiente ori din celulă în celulă, prin urmare, nu i-au adăugat
suficiente enzime. Mierea bine vânturata este mai onctuoasa, are cristale mai
mici, mai finuţe. Nu ar trebui cumpărată mierea care stă pe tarabe în plin
soare. Aceea are cu 40%mai puţine calităţi. Mierea este creată de albine la
întuneric, ea nu trebuie expusă luminii solare, ci doar la lumina încăperii şi
la o temperatură constantă, ce nu depăşeşte sub nici o formă 40 de grade. Unii
stupari ştiu că oamenii se feresc de mierea zaharisită, fiindcă suspectează că
e făcută cu zahăr. Nimic mai fals. Totusi, ca să-şi vândă mai bine marfa, ei o
fierb la 90 de grade, ca să nu mai cristalizeze. Ca gust, devine un pic mai
bună, dar pierde enorm în calitate. La acea temperatură toate enzimele sunt
distruse, mierea rămâne doar un zahăr lichid. De aceea, mierea nu se pune nici
în ceaiul fierbinte. Toate mierile bune zaharisesc după câteva luni, deci dacă
vreţi să fiţi sigur că luaţi o miere naturală, cumpăraţi una zaharisită. O altă
metodă de a testa mierea este întoarcerea borcanului cu fundul în sus. Înăuntru
trebuie să se creeze o bulă de aer în formă de pară. Dacă bula urcă repede spre
fundul borcanului, înseamnă că este o miere cu multă apă în ea, deci
nevânturată suficient. Bula trebuie să urce lent, ceea ce arată că mierea este
coaptă, maturată, bună de consum şi vânturată natural, de către albine, deci
culeasă când fagurii au fost căpăciţi pe trei sferturi. Uneori, stuparii,
pentru a grăbi producţia, recoltează mierea înainte să fie căpăciţi şi o scot
la soare în butoaie să mai evapore din apă, pentru a elibera fagurii mai
repede, pentru o nouă miere. Mierea obţinută astfel este mai lichidă şi foarte
săracă în enzime.
Ce alte produse ale stupului folosiţi în cadrul
tratamentelor pe care le recomandaţi?
O colonie produce, desigur, mult mai multe
lucruri decât miere. Lăptişorul de matcă este un fel de vitamină naturală, cel
mai energizant aliment care a fost creat vreoată de lumea vie. Nu există ceva
mai energizant. Se administrează cu prudenţă, în functie de afecţiune şi
niciodată la voia întâmplării. Polenul, elementul mascul al florii, este un
rezervor de acizi ribo şi dezoxiribonucleici. Are o valoare colosală în
alimentaţia şi medicaţia umană. Este un aliment impresionant de complet,
conţine toţi aminoacizii esenţiali şi neesenţiali, care îl transformă într-o
hrană proteică absolut completă. Polenul este adus pe picioruşe, descărcat de
alte albine, aşezat în faguri, îmbunătăţit cu enzime, frământat cu puţină miere
şi apoi bătut şi lipit în celulă cu capul, cu mişcările berbecului. Masa
proteică ce se creează se numeşte păstură. Viitorii trântori primesc ca hrană
şi păstură. Are o valoare biologică mai mare decât polenul simplu, pentru că
este suplimentată cu enzime. Un grăunte de polen are 2 învelisuri, exină şi
intină, şi nucleul care este cel mai valoros. Unii oameni mănâncă polen degeaba
pentru că, datorită unor deficienţe, sucurile gastrice nu pătrund intina şi nu
pot dizolva nucleul, ca atare substanţele nu se asimilează. Păstura este un
polen care, în condiţiile de umiditate şi căldură din stup, suferă un proces
controlat de fermentare care face ca nucleul să iasă din intină, devenind sută
la sută asimilabil. Căpăceala de pe faguri are şi ea o importanţă medicală
mare, căci conţine un antibiotic extrem de important în bolile aparatului
respirator, care este însă distrus imediat de soare. Căpăceala trebuie extrasă
într-o încăpere unde nu intră soarele şi depozitată în vase cu pereti opaci.
Propolisul
este o răşină pe care albinele o recoltează de pe mugurii unor arbori. O
depozitează pe picioarele din spate, o aduc în stup, unde este descărcată de
către alte albine. Uneori procesul durează şi două zile. Rolul major al propolisului este de a fi
principalul medicament cu care se menţine sănătatea coloniei. Cu el se lipesc
ramele între ele, se astupă crăpăturile stupului. Substanţele volatile care se
evaporă din propolis menţin sănătatea coloniei. Apilarnilul, este un triturat
larvar din larvele de trântori, recoltate în a noua zi de stadiu larvar.
Bătrânii din Ardeal îl numeau lapte de taur. Este practic un concentrat de
hormoni steroidieni, substanţa care stă la baza tratamentului făcut de
cabinetul nostru în bolile autoimune. Mai există ceara, care este folosită în
cosmetică, are aplicaţii medicale şi multe aplicaţii industriale. Dar şi
veninul, arma de apărare a albinei, din care s-au obţinut extracte
standardizate, cu efecte pozitive în tratarea artritelor, poliglobuliilor, a
reumatismelor şi bolilor autoimune.
Cata miere putem consuma zilnic?
Ar trebui
consumate zilnic1-3 grame pe kilogram corp, ceea ce înseamnă cam 120 de grame
la o persoană de 60 de kg. O linguriţă de miere aşa cum o scoatem din borcan
are cam 12 grame. În timpul
copilăriei este însă indicată o doză mai mare. Copiii au un consum mai ridicat
de energie, ard mai multe calorii. Din păcate, deseori medicii spun că consumul
de miere de către copii produce botulism. În România sunt mii şi mii de
stupari, n-am văzut niciodată copilul unui stupar bolnav de botulism.
Neînţelegerea provine din faptul că produsele apicole au fost asimilate
produselor animale, iar produsele de origine animală pot provoca botulism
copiilor.
Ce tipuri de boli pot fi vindecate cu produse
apicole ?
Absolut toate. Produsele apicole intervin
inclusiv în cancere. Am avut markeri tumorali negativaţi prin apiterapie.
Mierea şi derivatele au capacităţi antitumorale, antivirale, combat toate
tipurile de anemie şi, în anumite dozări, ajută imens în leucemii.
Hepatitele virale
sau autoimune, cele toxice, cirozele pot fi vindecate apiterapeutic. Avem
cazuri unice în lume în care hepatita virală C a fost negativată. Este un caz
pe care, de altfel, l-am prezentat într-o conferinţă internaţională de
apiterapie. Efecte foarte importante au şi în tratarea bolilor autoimune. Avem
singurele cazuri de vindecare din lume. Apiterapia, prin corticosteroizii pe
care îi conţine, înlocuieşte perfect corticoterapia de sinteză, însă fără
dezavantajele şi efectele secundare ale acesteia. Produsele apicole ajută la
fixarea calciului, care nu are nevoie doar de vitamina D2, ci de încă 22 de
elemente, minerale, vitamine, enzime şi hormoni pentru a deveni bioactiv. Multe
fete tinere care au ovare polichistice sunt de fapt hipocalcemice. Multe mămici
hipocalcemice dau naştere unor copii ce fac bronşite astmatiforme de mici.
Bolile autoimune nu se vindecă până ce calciul nu ajunge la valori normale or
corticoterapiile de sinteză spală calciul. Apiterapia vindecă infertilitatea,
fibroamele, chisturile ovariene, dar şi endometrioza (noi avem singurele cazuri
din Europa vindecate fără operaţie).
Miere cu lăptişor
de matcă – folositoare în toate afecţiunile, este anticancerigenă, stimulează
metabolismul, combate anemia, are efect imunodepresor. Miere cu apilarnil –
recomandată în cazul disfuncţiilor sexuale, infertilitate, pubertate
întîrziată, mastoze, noduli mamari, hipertrofie de prostată. Miere propolizată
cu extract moale de propolis – indicată în anemii, hipoglicemii şi osteoporoză.
Propolis natural – dezinfectant bucal împotriva cariilor dentare, pentru
afecţiuni respiratorii, parodontoză. – cu indicaţii terapeutice cunoscute de
toată lumea: Tinctură de propolis - boli de piele, infecţii urinare, boli de
prostată, antiviral de excepţie. Miere cu hrean – indicată în afecţiuni
cardiace. Miere cu ţelină – indicată în disfuncţii sexuale. Miere propolizată
cu lăptişor de matcă – efecte antivirale deosebite, eficient în tratamentul
virusului herpetic dar şi împotriva virusului hepatic B".
Albina adună din
plante numai lucruri folositoare. În produsele apicole găsim proteine, enzime,
aminoacizi, minerale, vitamine, substanţe hormonale, factori de creştere,
substanţe antibiotice, citostatice. Mierea conţine 22 din cele 24 de elemente
care compun sîngele uman, iar împreună cu lăptişorul de matcă, păstura şi
polenul au şi o importantă acţiune hematopoietică (de refacere a sîngelui).
Cele mai bune rezultate le-a observat în tratamentul anemiilor, lipsei de
calciu, spasmofiliei, afecţiunilor digestive (inclusiv ulcere cu nişă, ciroză),
fibroamelor uterine şi chisturilor ovariene, infertilităţii feminine şi
masculine.
Cu mulţi ani în
urmă, soţia mea suferea de ulcer gastric, hipocalcemie ajunsă în stadiul
spasmofiliei, astm bronşic şi chisturi ovariene. Înghiţise o sumedenie de
medicamente, iar medicul i-a recomandat operaţia. Am convins-o să folosească
produse şi preparate apicole. Aşa cum m-am priceput eu atunci, am încercat să-i
atenuez măcar crizele provocate de ulcer şi accesele de spasmofilie.
Rezultatele au fost uimitoare: hipocalcemia, ulcerul şi astmul s-au vindecat.
După vreo cîteva luni, a făcut un control medical. Chisturile dispăruseră! Am început
să umblu prin sate în căutarea bătrînilor care ştiau taine ale tamăduirilor dar
şi să studiez tot ceea ce se publicase pînă atunci despre apiterapie.
Unde puteţi fi găsit de cei care vor să încerce
produsele dvs ?
Mă găsesc în
comuna Bălăneşti nr 336 din Jud Gorj, aproape de Târgu Jiu. Centrul medical se
numeşte Apiregia Imunostim, cuprinde mai multe laboratoare, în care creăm
produsele. Dintre ele, 48 sunt deja autorizate ca suplimente alimentare. În
curând vom avea şi laborator propriu de analize medicale, căci nu oferim nici
un tratament până nu vedem diagnosticul clar. Iar stupina noastră se află pe un
deal cu un nume predestinat, Dealul Prisăcii. Este un deal cu o floră spontană
completă. De primăvara, de când înfloreşte alunul, salcia, cornul, până toamna
tarziu, cu tot felul de floricele. Mai mult decât atât, în apropierea stupinei
creşte o orhidee foarte rară, care seamănă perfect cu o tijă pe care s-a aşezat
o albină. Oamenii din zonă îi spun albinuţă. Vedeţi, aşadar, că nimic nu este
întâmplător pe lumea aceasta!
***
***
Preluat de pe “Paranormal”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu