Catina
- miraculosul “ginseng” romanesc.
(Extrase din lucrarile : Catina si uleiul de
catina - Ing. Stefan Manea si Catina alba-O farmacie intr-o planta - Prof.
univ. dr. chim. Ion Brad, Dr. Luminita Brad, Ing. Florica Radu)
Putine plante din
flora autohtona, ba chiar mondiala pot rivaliza cu catina romaneasca in privinta calitatilor curative ale diverselor
aplicatii medicale. Cu fructele sale, ca niste bobite aurii care se coc toamna,
catina ne ofera un nesperat ajutor
tuturor, indiferent de varsta sau afectiuni. Vitaminizanta de exceptie,
antioxidanta redutabila si neintrecuta stimulatoare a sistemului imunitar, catina are inca multe valente
necunoscute publicului larg.
Scurta
carte de vizita.
Cunoscuta in special sub denumirile populare
de catina alba, catina ghimpoasa, catina de rau, sau chiar dracila din cauza
spinilor ei redutabili, catina are si
o denumire stiintifica pe masura calitatilor sale. Genul Hippophae, cum l-au numit botanistii, deriva din termenii grecesti
de hippos = cal si phao = eu omor. Denumirea se refera la
utilizarea fructelor de catina in
antichitate pentru eliminarea viermilor intestinali la cai. Alti faimosi autori
antici precum Dioscorid si Theophrast recomandau hranirea cailor
de curse cu catina pentru sporirea
masei musculare si a luciului parului. Din punct de vedere taxonomic, catina face parte din ordinul Rosales, familia Eleagnaceae, specia Hippophae
rhamnoides. Se prezinta ca un arbust tufos, extrem de rezistent in egala masura
la ger si la seceta. Iubeste lumina directa a soarelui, si nu creste in zone
semiumbroase sau acoperite. Atinge in medie inaltimea de 1,5 - 4 metri, dar in
conditii optime de mediu poate atinge si 8 metri. Clima zonei geografice unde creste este totusi
prea aspra dar, catina se adapteaza
la acest factor extern devenind un arbust tarator. Infloreste in lunile
martie-aprilie, depinde de temperatura. Fructifica anual, insa abundent, doar dupa varsta de 4-5 ani, si atunci o data
la doi ani. Planta creste in flora spontana a Eurasiei, cu optimul de adaptare
ecologica si centrul distributiei in Asia Centrala, unde se intalneste mai ales
in zonele montane. Daca in Asia ocupa un areal imens, partea din Europa unde
este raspandita, se rezuma la un spatiu mult mai mic. La noi in tara este raspandita
indeosebi in regiunea deluroasa a
Munteniei si Moldovei, fiind mai rara in stepele litorale ale Marii Negre. Cea mai larga raspandire a
catinei a fost observata in zona
bazinului raului Buzau, unde creste
din abundenta atat de-a lungul albiilor raurilor si izvoarelor, cat si pe
versantii care urca la mari inaltimi. Este o planta careia-i priesc terenurile
salbatice, cu vegetatie diversa si insorite. Conform cercetarilor efectuate de specialisti
de prestigiu precum ing. Stefan Manea,
prof. univ. dr. chim. Ion Brad, dr. Luminita Brad si ing.
Florica Radu, catina care creste in tara noastra are
un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din intreaga lume. Planta a
fost studiata si ameliorata in Statiunea
Horticola "Maracineni",
unde s-au obtinut varietati cu tepi redusi. Trebuie mentionat ca nicaieri in
lume nici varietatea naturala, nici soiurile ameliorate nu contin atat de multe
principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi precum
catina
care creste in Romania, mai ales in zona subcarpatica.
O mica istorie a catinei.
Primele popoare care au descoperit valentele
terapeutice ale catinei au fost
tracii, hindusii, grecii, chinezii, mongolii, celtii si slavii. Prima
documentare scrisa apare in secolul VII dupa Hristos in tratatul clasic de
medicina tibetana "Rgyud Bzi" care recomanda in mod explicit consumul
de fructe de catina pentru serpasi
sau cei care calatoreau la mari inaltimi. Cele patru carti fundamentale ale
medicinei chinezesti traditionale aparute in decursul dinastiei Tang (907 dupa
Hristos) recomandau tratamentul cu catina
pentru bolile de piele si afectiunile
tubului digestiv. In Rusia, unde creste pe suprafete foarte mari, catina a fost numita "Ananas Siberian" datorita
sucului placut si proprietatilor revigorante, foarte apreciate in conditiile
climei aspre de acolo. Virtutile plantei nu au scapat neobservate nici in
perioada moderna, cand au fost, pentru inceput, utilizate experimental in alimentatia
cosmonautilor sovietici, deoarece pe langa celelalte calitati ale catinei, oamenii de stiinta din Moscova
au descoperit ca aceasta protejeaza organismul uman de radiatiile cosmice.
Potentialul catinei a determinat
introducerea ei ca planta de cultura in S.U.A., Canada, Germania, Rusia, China si
Ucraina. Exista la nivel mondial numeroase institute de cercetare care studiaza
si in prezent tainele acestui adevarat miracol al Naturii. Cu toate ca se
foloseste din cele mai vechi timpuri, catina
este prelucrata industrial doar in decursul ultimelor decenii, iar in
ultimii ani a devenit speranta pentru suferinzii multor afectiuni grave. In Romania,
de peste 30 ani se fac cercetari sistematice asupra catinei de catre Institutul
de Cercetare Chimico-Farmaceutic si Institutul de Cercetari Alimentare. Cercetarile
urmaresc valorificarea componentelor chimice din planta. Produsul cel mai
valoros este asa numitul ulei de catina.
Ce contine catina?
Pentru biologie si medicina, catina romaneasca prezinta inca un
mister ale carui taine binefacatoare asteapta sa fie descoperite in totalitate,
in ciuda deceniilor de cercetari minutioase. Pana in prezent cercetarile au
confirmat faptul ca fructele de catina
constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi
si flavonoizi. Contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F
si P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. In urma
analizelor de laborator a reiesit ca fructul
catinei contine substanta uscata in proportie de doar 10-20%, restul
compozitiei constand in zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza,
proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier,
tot complexul vitaminelor B. Celebrul si cautatul ulei de catina contine la randul sau, in proportie de circa 80-90%
acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli. Semintele de catina sunt bogate in acizi grasi nesaturati, iar
frunzele si scoarta arbustului contin tocoferol si sitosterol.
Cum ne ajuta catina ?
Frunzele, scoarta,
semintele, dar mai ales fructele de catina
au rezultate extraordinare atat in scop medical, cat si alimentar. Efectele
secundare negative sunt de-a dreptul neansemnate. Foarte apreciat este uleiul de catina, fiind utilizat cu un
succes deosebit chiar si in cazuri grave de arsuri termice si chimice, sau afectiuni ale pielii
determinate de expunerea la iradieri. Merita amintit un caz relatat de ing. Stefan Manea, referitor la un
accident de munca grav petrecut in anul 1985
la Combinatul Chimic Giurgiu.
Accidentul respectiv s-a soldat cu sase victime, cu arsuri de gradele 3 si 4 pe
suprafete de peste 50% din piele. Trei dintre bolnavi au fost diagnosticati fara
sanse de supravietuire si au ramas internati la Sitalul Judetean Giurgiu in asteptarea fatidicului deznodamant. Ing. Stefan Manea apeleaza urgent la profesorul universitar Ioan Brad, unul
dintre cei mai mari experti in catina la nivel mondial. Acesta este adus de
urgenta cu elicopterul de la Facultatea
de Medicina din Targu Mures, unde pe atunci era profesor. Ioan Brad a
venit cu ulei de catina cu care le-a
uns si pansat ranile celor trei muribunzi. Rezultatul a fost de-a dreptul
miraculos. Cei trei ingineri nu au intrat in blocaj renal in faza urmatoare,
iar arsurile s-au vindecat. Cei trei au scapat de la moarte si traiesc sanatosi
si in prezent. Uleiul de catina este
folosit si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor
alergice, maladiilor neuroendocrine,
reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, alcoolismului, anemiei,
asteniei si chiar stresului. Utilizarile catinei in geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar
cercetarile recente o recomanda si in oncologie. Cercetari efectuate in Marea Britanie
au descoperit capacitatea catinei de a inhiba dezvoltarea unor
tumori. De asemenea, este eficienta si in tratarea hipertensiunii
arteriale, afectiunilor coronariene, oftalmologice si gingivale.
Este un redutabil antidepresiv, antiacneic,
contra keratozei, leucoplaziei, antimutagen, antioxidant in mastite, rinite,
fotofobii, boli cronice pulmonare. Este folosita cu succes si in tratamentul
psoriazisului, in prevenirea cancerului si ca imunostimulator, prevenirea
adenoamelor, tratamentul cancerului mamar, antibacteriana, inhibitoare a poftei
de mancare in cazurile de obezitate., reglatoare a lipoproteineinemiei,
tratamentul leucemiilor si limfoamelor, afectiuni osteoarticulare, O.R.L.,
inflamatii digestive, constipatie, afectiuni ale aparatului urinar si al celui
genital, afectiuni hematologice, afectiuni virale, afectiuni ale sistemului
nervos si psihice. In plus, in catina
alba se gasesc o seama de substante cu efect hormonal prin ele insale, sau
substante care reprezinta precursori ai anumitor hormoni. In uleiul de catina este probabila existenta
prostaglandinelor (acestea sunt considerate hormoni celulari, respectiv
modulatori ai activitatii hormonale care stimuleaza musculatura neteda), dar
mai precis se gasesc acizi grasi nesaturati cu doua sau trei duble legaturi
care sunt precursorii siguri ai prostaglandinelor. O alta susbstanta cu efect
hormonal care se gaseste in cantitati mari in catina este serotonina. Ea are ca precursor triptofanul - aminoacid
esential care se gaseste in cantitati mari indeosebi in fructele uscate si
pulverizate de catina. Cu aceste
calitati si proprietati extraordinare, dintre care multe asteapta sa fie
descoperite de lumea stiintifica, catina
care creste in Romania se remarca inca o data ca una dintre cele mai valoroase
plante cu uz medicinal si alimentar din intreaga lume. Iar noi romanii putem oricand sa apelam la
secretele acestei adevarate comori a botanicii nationale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu