Lista mea de bloguri

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 2 iulie 2014

CUM SE FACE MAMALIGA

Pentru a face mamaliga trebuie sa ai un ceaun(se gaseste in orice piata mai rasarita din orice oras din tara), malai, o lingura de lemn sau un facalet, sare, apa si... multa dragoste(sau, dupa posibilitati). Se pune apa in ceaun (pentru fiecare persoana, care participa la masa, se pune o cana obisnuita cu apa) si, sare dupa gust.
Se pune ceaunul  pe ochiul de la aragaz (sau plita) si, se asteapta pana apa da in clocot. Se da ”focul”mai mic (daca este cu flacara) pentru a nu sari stropi, ce rezulta prin fierberea malaiului. Se ia lingura sau facaletul intr-o mana (cea cu care... scrii) si, se amesteca circular malaiul, pe care il presori in ceaun, sub forma de ”ploaie” cu cealalta mana. Se presoara (se toarna sub forma de ”ploaie”) malai pana se formeaza un ”cir” de consistenta compozitiei pentru clatite. Se lasa sa fiarba compozitia la foc moderat(daca mai trebuie malai iti vei da seama, dupa prima mestecare ”circulara” in compozitie si, evident, vei mai pune) iar dupa 1-2 munute mesteci ”circular” cam, un minut. Se repeta aceasta operatiune inca de trei ori(in total patru ”mestecari”). Dupa ultima ”mestecare” se ”aranjeaza”, cu o lingura muiata in apa, mamaliga in ceaun(pentru ca atunci cand ”o rastorni” sa iasa rotunda si frumoasa ca ... luna plina) si, se da focul un pic mai mare iar, dupa 1-2 minute, ”se rastoarna” pe un ”fund” de lemn sau, pe o farfurie mai mare.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu