![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiNp62xD1HaiLZmqao9IlN0dQVs_Owras8aE2vvw7Whr1o_O_FqiIJxbStZpqd1TfKIagsk3lwkk7FqEy1rnd2qIU6LsypBMJ2qfSqAg4Ir1LldXK7pvGnul1xYOrwGukw66LGuSOMnvA/s1600/hrean.jpeg)
HREANUL
1. Forţa lui vindecătoare e remarcabilă - iuţeala din rădăcini îl face să fie
foarte eficient în tratarea
bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina este, de asemenea, foarte bogată în vitamine
(C şi B) şi minerale şi conţine substanţe antibiotice
naturale .
Salata de hrean, eficientă în răceli sau gripe. Principiile
active din rădăcina crudă de hrean şi mai ales antibioticele distrug bacteriile
care pot produce amigdalite, faringite sau sinuzite. Un efect deosebit îl au
substanţele care curăţă căile
respiratorii, permiţând eliminarea virusurilor odată cu mucusul adunat
în trahee sau bronhii. Este evident că şi în cazul contactului respirator cu
virusul gripei porcine, hreanul ne ajută să eliminăm mucusul prin care virusul
A/H1N1 încearcă să pătrundă în celule. Pentru protecţia împotriva infecţiilor
bacteriene sau cu virusuri se recomandă consumul de salată de rădăcină de
hrean, cu oţet de mere, mai ales
dimineaţa şi la masa de seară.
2. Previne infarctul miocardic şi accidentele cerebrale
O mare parte din substanţele pe care le conţine hreanul
ajută la realizarea unei mai bune circulaţii a sângelui în zonele periferice.
Acest lucru îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor organelor, dar şi protejează împotriva degerăturilor şi a
transpiraţiei excesive.
Prin efectul benefic asupra circulaţiei sângelui, consumul
de hrean scade semnificativ riscul variaţiilor mari de tensiune sau al formării de cheaguri sangvine ce ar putea
rupe sau bloca vasele ce irigă inima şi creierul. Pe de altă parte, ultimele
descoperiri arată că unele substanţe sulfurate din hrean cresc elasticitatea
vaselor de sânge coronariene şi cerebrale care aduc oxigen şi hrană muşchiului
cardiac şi creierului. O mai bună elasticitate a acestor vase este un real
avantaj în cazul apariţiei unor cauze ce ar putea provoca un infarct sau un
accident cerebral.
3. Scade riscul apariţiei cancerului
Geneticienii au descoperit recent trei compuşi fosforici ai
niacinei care au un semnificativ efect împotriva producerii mutaţiilor
genetice. Aceşti compuşi pătrund în celule şi ajută la reparaţia genelor care
sunt afectate, scăzând astfel riscul de cancer.
4. Leac pentru problemele digestive
Hreanul creşte pofta de mâncare, dar are şi un efect de
stimulare a digestiei prin menţinerea capacităţii de contracţie a muşchilor
stomacului şi intestinelor. Este un bun antidiareic şi o reală “otravă” contra
viermilor intestinali şi a ouălor acestora.
5. Are efect antiinflamator
Hreanul, tot prin efectul asupra vaselor de sânge, drenează
lichidele acumulate în anumite zone ale corpului, în urma unei infecţii sau a
unei traume mecanice (lovituri). Din acest motiv, hreanul este recomandat în
orice proces inflamatoriu, începând cu simptomul nasului înfundat sau trauma
produsă de o lovitură puternică.
Prin efectul antiinflamator, hreanul lucrează şi asupra
cauzei durerii produse de inflamaţie.
6. Acţionează asupra metabolismului zaharurilor şi
grăsimilor
Unele principii din hrean au un efect reglator asupra unor
mecanisme ale ficatului, responsabile de transformarea zaharurilor şi
grăsimilor. S-a dovedit că există 12 compuşi specifici ai hreanului care scad
ritmul de transformare a zaharurilor în grăsimi şi şase tipuri de substanţe
care reduc riscul la producerea diabetului zaharat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu