Un ou este
o capodopera neintrecuta a naturii. El contine aproape toate vitaminele si microelementele necesare pentru
intarirea sanatatii. Motiv temeinic ca sa-l folosim si ca medicament
Au trecut
timpurile cand domina o teorie gresita, precum ca ouale contin colesterol
daunator. Ultimele cercetari medicale arata ca in componenta lor se gasesc
lecitina, holina si colesterol "bun". Ficatul nostru foloseste
colesterolul din ou pentru producerea de secretii biliare si formarea de celule
noi; lecitina hraneste creierul si dizolva depunerile aterosclerotice din
vasele sanguine, iar holina este foarte importanta pentru imbunatatirea
memoriei si eliminarea toxinelor din ficat.
Ouale sunt un depozit adevarat de vitamine A,
K, E, grupa B, niacina, biotina si acid folic. Dupa cantitatea de vitamina D,
de care ducem lipsa aproape toti, ouale sunt pe locul doi dupa uleiul de peste.
In ou se afla combinatia optima de microelemente: fosfor, fier, cupru, mangan
si cobalt, iar in coaja - Ca si Mg. Ouale contin si niste fermenti cu efect
antimicrobian, antiedemic si antiinflamator.
Dar asta nu
inseamna ca de acum inainte trebuie sa incepem ziua cu omleta, ou fiert sau
ochiuri,
ca sa nu
epuizam pancreasul si tractul digestiv, care inca nu "s-au trezit".
Nutritionistii
recomanda:
* Sa mancam
ouale dupa ora 14, cand organismul asimileaza mai bine nutrientii din ou, mai
ales in perioada septembrie-iunie, cand organismul are nevoie crescuta de
vitamine.
* Pentru
intarirea imunitatii si imbogatirea organismului cu vitamine si microelemente
se prepara mancaruri in care ouale se combina cu zarzavat, legume si frunze
verzi de papadie, trifoi, podbal, tei, artar dulce si urzica.
* Pentru copii si tineri este util consumul zilnic de ou, iar la varsta
a treia sunt de ajuns 2-3 oua pe saptamana.
* Ca sa
pastram nutrientii din ou si sa asiguram asimilarea lor, ouale de gaina se tin
pe foc un timp scurt, pana se intaresc putin (omleta sau oua fierte).
* Ouale crude nu
sunt sterile. Coaja lor are multi pori prin care respira viitorul pui, dar si
prin care microbii patrund inauntru. De aceea se recomanda sa spalati bine
ouale, chiar si inainte de fierbere, ca sa preveniti salmoneloza.
Beneficiile pentru
sănătate ale gălbenuşului de ou (foto:fixdistribution.ro)
Studii realizate recent arată că un consum regulat de ouă nu
influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge, dar creşte nivelul
de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii.
Comunitatea medicală arată că nu trebuie confundat
colesterolul din dietă cu cel din sânge, care este asociat cu un risc crescut
de infarct şi accident cerebral. Profesorul psihiatru la Columbia University ,
Drew Ramsey, a afirmat pentru Huffington Post că „Nu există date care să
sugereze că pe primul loc în topul îngrijorărilor legate de alegerile
alimentare trebuie să se afle colesterolul. Toată lumea este de acord cu
următorul lucru: diabetul şi obezitatea sunt provocate
de consumul exagerat de alimente procesate”.
Consumarea gălbenuşului de ou sau ouă întregi aduce mai multe beneficii pentru
corpul uman, nu doar pentru inimă ci şi pentru ochi, creier, sâni, păr, unghii,
piele sau dezvoltarea muşchilor.
Pentru inimă, consumul
regulat de ouă (unul pe zi) contribuie la
reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere
infarctului şi accidentului cerebral. Gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină,
două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi
a degenerescenţei maculare, fiind astfel benefic şi pentru ochi.
În ceea ce priveşte creierul,
gălbenuşul, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra sănătăţii
generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat
de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor
neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului
în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea
serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii. Un alt
beneficiu al oului este faptul că prin cele şase grame de proteine, alături de
aminoacizii conţinuţi, ouăle sunt o alegere perfectă pentru încurajarea
dezvoltării musculare.
Colina din gălbenuş ajută şi la
prevenirea cancerului mamar, potrivit anumitor studii, mai ales dacă
acest consum regulat de ouă a început încă din adolescenţă. Alte studii au
stabilit o asociere între consumul de ouă şi o rată mai scăzută de cazuri de
cancer mamar, însă cu o menţiune: consumul a maximum
două ouă pe săptămână este
asociat cu un risc mai scăzut de
cancer mamar, în timp ce consumul a şapte ouă pe
săptămână contribuie la creşterea
acestui risc.
Totodată, ouăle sunt bogate în sulf, un ingredient esenţial
pentru absorbţia vitaminelor B, utile unei bune
funcţionări a ficatului, dar şi pentru producerea colagenului şi cheratinei, care
ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi
părului, oferind în plus strălucire. Mai multe studii au demonstrat că
un consum regulat de ouă la micul dejun ajută şi la
combaterea surplusului ponderal. Persoanele care
au consumat ouă la micul dejun, timp de 8 săptămâni, au înregistrat o reducere
cu 61% a indicelui de masă corporală (IMC), comparativ cu persoanele care au
consumat la această masă un colac cu acelaşi conţinut caloric. IMC este obţinut
prin împărţirea greutăţii (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri).
Vindecatorii
recomanda:
Din mosi-stramosi
ouale au fost folosite de romani atat pentru vindecare, cat si pentru
indeletniciri magice.
1. Pentru
tratarea arsurilor, vracii de la tara amestecau doua albusuri cu o lingura de
ulei si o lingura de frisca. Cu acest amestec se ungea locul afectat de cateva
ori pe zi.
2. Pentru tusea
provocata de o raceala puternica se amesteca bine 2 oua crude, 2 capatani de
usturoi pisate si 100 g de osanza topita. Se frectioneaza cu alifia obtinuta
talpile, apoi gleznele si in continuare pana la genunchi, timp de 3 zile.
3. Furunculoza si abcesul se trateaza cu efect
bun folosind un "aluat" obtinut din 2 galbenusuri crude, 1 lingura
miere de albine, 1/2 lingurita de sare si putina faina. Se obtine un amestec
asemanator cu argila umeda. Se modeleaza o turtita care se aplica pe furuncul
si se tine pana la spargerea lui, datorata antibioticului natural din ou.
4. Pentru
vindecarea ranilor si arsurilor se foloseste si o alifie preparata din oua
fierte tari. Se scot galbenusurile din 5 oua si se prajesc in 100 g de unt
topit sau untura, pana se obtine o masa omogena, de culoare maro, cu care se
ung de doua ori pe zi locurile bolnave, ranile, ulceratiile, arsurile etc.
Alifia se pastreaza la frigider, in sticluta de culoare inchisa.
5. In tratarea
psoriazisului se foloseste alifie care contine albus de ou. Intr-un vas de
sticla se amesteca 5 linguri de vaselina curata, 1 lingura crema de corp pentru
copii, 1 lingura miere de albine si un albus de ou. Toate componentele se bat
20 minute cu furculita sau se amesteca cu mixerul, pana se obtine un unguent
solid, care se va pastra in borcane inchise etans, in frigider. Locurile
afectate se freaca cu alifia obtinuta, de 2 ori pe zi, un timp indelungat. In
primele doua luni, efectul nu se observa, iar apoi pielea se curata repede. Pe
locul afectat ramane o pata pigmentata diferit de culoarea naturala, dar cu
timpul pata dispare.
6. Pentru
diminuarea durerii in articulatiile inflamate se prepara un amestec din 2
linguri de sare si 1 ou. Ingredientele se bat bine, se intind pe o bucata de
tifon impaturit sau pe un prosopel de bumbac si se infasoara articulatiile
bolnave. Pe masura ce pansamentul se usuca, se mai aplica din amestec de 3-4
ori.
7. Persoanele cu
ulcer stomacal sau duodenal pot sa-si rezolve problema cu un amestec din 2
albusuri de ou crude, 1,5 linguri miere de albine si 15 g de unt. Amestecul
incalzit pe baie de aburi se bea cu 2 ore inainte de ora obisnuita de trezire,
dupa care se mai sta in pat 2 ore, intai pe partea dreapta, apoi pe spate si pe
partea stanga. Regimul dureaza 6 luni.
8. Pentru
vindecarea ranilor, taieturilor, mai ales pe degete, batranii folosesc si acum
o metoda straveche. Se sparge un ou crud, se desprinde de coaja pielita alba si
se infasoara taietura cu ea (pe partea umeda). Se panseaza cu o fasa de tifon.
Pielita se lipeste strans de deget dupa ce se usuca, protejeaza rana de
infectie si favorizeaza procesul de granulare. In functie de gravitatea
problemei, se lasa pe deget 7-10 zile.
Leacuri cu coaja
de ou
Au trecut
timpurile cand se considera ca lipsa de calciu provoaca numai rahitism la copii
si osteoporoza la batrani. Cercetarile medicale au dovedit ca insuficienta de
calciu afecteaza sistemul cardio-vascular, provoaca aparitia celulelor
canceroase, nervozitate, scadere de memorie, insomnie, iar la femeile aflate la
menopauza apar crampe la muschii pulpei. Dar calciul din ou regleaza si
procesul de crestere a celulelor, tesuturilor, participa in procesul de
metabolism, este indispensabil in activitatea corecta a sistemului nervos si in
contractia musculara. Calciul asigura coagularea sangelui si o imunitate buna.
El este elementul principal care asigura PH-ul corect in organism. Toate
calitatile enumerate ne ajuta sa mentinem o stare de sanatate buna.
Concomitent cu descoperirile medicale, farmaciile
s-au umplut cu tot felul de preparate de calciu, mai ieftine si mai scumpe, dar
numarul de bolnavi tot nu scade, deoarece noi nu avem nevoie de orice fel de
calciu, avem nevoie doar de calciu organic, usor asimilabil. In natura exista
doua feluri de asemenea calciu - in corali si in coaja de ou. Atata timp cat in
Romania nu exista corali, ramane sa ne indreptam atentia asupra cojilor de ou,
care contin aproape 90% din elementul-minune calciu.
Preparate din
coaja de ou
* Cea mai simpla
metoda de imbogatire a organismului cu microelementul calciu este prepararea
citratului de calciu, obtinut din 2 g coaja pisata amestecata cu 1 lingura suc
de lamaie proaspat stors. In varianta asta, calciul se asimileaza aproape in
totalitate si nu provoaca aparitia de pietre la rinichi si in vezica biliara
sau depuneri in articulatii si in vasele sanguine.
Cea mai potrivita perioada pentru luarea
citratului este intre orele 19-20, deoarece calciul se asimileaza mai bine pe
timpul noptii. Este bine ca toti oamenii peste 40 de ani, mai ales femeile in
perioada de premenopauza, sa consume regulat, in mod deosebit iarna, citratul
de calciu, nu neaparat pentru profilaxia osteoporozei, dar mai ales pentru
intarirea tuturor sistemelor organismului.
* Pulberea de ou
(obtinuta prin pisarea si cernerea cojilor bine spalate) se da copiilor
incepand de la varsta de 6 luni, adolescentilor si neaparat femeilor
insarcinate. O cura
dureaza o luna, cu pauza de o luna. Curele se repeta.
* Balsam
din ou. Li se recomanda persoanelor cu boli ale aparatului locomotor,
cardio-vascular, astm bronsic, parodontoza, exfolierea unghiilor, alopecie
(caderea parului), crampe musculare nocturne si insomnie. Un borcan de 3 litri
se umple cu oua de casa, dar mai bine cu oua de prepelita bine spalate si
uscate. Peste oua se toarna suc de lamaie, ca sa fie cu 2 degete deasupra lor.
Borcanul se
inchide cu capac de plastic si se lasa 2 saptamani la racoare. Dupa dizolvarea
cojilor, amestecul se agita energic cu o lingura de lemn, in asa fel ca
peliculele sa se rupa. Amestecul se strecoara prin sita, peliculele si
bucatelele de coaja ramasa nedizolvata se arunca, iar in lichid se adauga 250
ml coniac de calitate (in loc de conservant) si, dupa dorinta, 200 g miere de
albine. Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa
sau la 40-60 minute dupa masa. Balsamul se foloseste cu succes si in caz de
fractura, deoarece ajuta la formarea rapida a calusului osos.
Culoarea cojii nu are importanta, conditia principala este ca ouale sa fie
proaspete, de la gaini sau prepelite sanatoase, cel mai bine sa fie din
gospodaria proprie. Efectul maxim se obtine daca se folosesc oua de prepelita,
care au o componenta mai bogata de microelemente.ATENTIE: ouale de rata, gasca
sau de la pasarile salbatice nu se folosesc pentru tratamente
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu