Lista mea de bloguri

Totalul afișărilor de pagină

marți, 29 noiembrie 2011

Teza.

Sotia mea este profesoara si, astazi, cand corecta tezele la o clasa de-a XI-a a fost uimita de ceea ce a gasit in lucrarea unui elev. Subiectele tezei erau, la primul punct, "Dimitrie Cantemir personalitate enciclopedica a culturii romane" iar la al doilea punct despre "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, capodopera a umanismului romanesc si a literaturii romane in limba slavona". Dupa ce a scris o jumatate de pagina la primul punct, elevul cu pricina a scris, la al doilea subiect, ceea ce urmeaza.
"Buna seara doamnelor si domnilor. Ne aflam in aceasta seara in Stefan cel Mare, 'casa' dinamovistilor, asteptand cu nerabdare inceputul meciului dintre FC Dinamo si FC Steaua. La centru brigada de arbitri formata din Ovidiu Hateganu, Vasile Hingescu si Florin Pesna?!?. Atmosfera incendiara aici doamnelor si domnilor, galeria cainilor vrea sa confirme zvonurile cu privire la faptul ca sunt cea mai spectaculoasa galerie. Acum putem urmari cateva pase de incalzire intre jucatorii celor doua echipe. Nu as vrea sa fiu in pielea nici unuia dintre ei. Si s-a auzit fluierul doamnelor si domnilor. Meciul a inceput. Sa speram ca va fi un spectacol desavarsit atat in tribune cat si pe teren". Si continua elevul nostru, pe inca o pagina, comentariul lui de crainic sportiv. Oare la ce s-o fi gandit el, cand a hotarat sa faca o asemenea "farsa"? Este foarte clar ca nu are pic de respect fata de el in primul rand si, in al doilea rand, fata de profesor. Daca ar fi fost un profesor slab mai intelegeam (prin absurd), dar cand stii ca profesorul tau de ramana este printre cei mai buni, daca nu cel mai bun din liceu, tu, elev iti permiti sa scrii bazaconii? Eu imi aduc aminte cum ne comportam noi, cei din generatia mea, fata de profesori. Ei, profesorii, erau respectati mai mult decat parintii nostri. Pentru ca fara ei, nu am fi ce suntem astazi, fiecare dupa posibilitatile sale. A lua in deradere un profesor, fie si facandu-i o astfel de "farsa" inseamna mai mult decat lipsa de respect. Din pacate, se intampla lucruri mult mai grave in invatamantul romanesc, dar, in nici un caz, vina nu este a cadrelor didactice. Nu stiu unde se va ajunge, cu toata aceasta decadere a societatii romanesti! Stiu un singur lucru, ca asa nu se mai poate. Trebuie sa inceapa de "undeva", de la "cineva", normalizarea societatii romanesti. Speranta mea este ca tinerii (copii nostri) se vor "trezi" pana la urma, si vor pune piciorul in prag, zicandu-le celor neaveniti: "Ajunge!".

joi, 24 noiembrie 2011

Ma bucur...

Ma bucur ca mai este cineva care gandeste ca mine si care are curajul sa afirme raspicat, ca acest tip de societate (capitalismul liberal) si-a epuizat resursele. A mai afirmat acest domn, ca printre putinele tari, care nu sunt afectate de criza, se numara China si Rusia. Vreau sa stiti ca nu-l simpatizez pe Bogdan Chireac, din contra, dar atunci cand cineva, are curaj, si vorbeste in public despre un adevar, indiferent de sentimentele mele personale, trebuie sa-i dau dreptate. In fond, asa trebuie sa se manifeste adevarata democratie. Sa se garanteze in practica, nu numai in teorie, libertatea de opinie, indiferent de politica statului sau de parerea majoritatii populatiei. In fond,pe cine deranjeaza parerea unor oameni? Nu cumva pe cei care s-au cocotat, prin minciuna, la conducerea statelor? De ce nu se poate guverna spunand adevarul? Chiar daca, pana acum in politica, exista aceasta practica, de ce nu se poate pune punct acestor "obiceiuri" si, sa se faca politica cu onestitate? Va spun tot eu. Pentru ca aceasta societate (capitalismul liberal) are ca motor al dezvoltarii sale, MARIA SA, BANUL. Si, din pacate, BANUL a ajuns sa insemne TOTUL si pentru majoritatea oamenilor. Veti spune, ca nimic nu se poate face fara bani. Este foarte adevarat, dar exista si alte metode de schimb. Ce, oamenii din vechime, aveau bani? Si au facut comert la schimb, asa-zisul TROC sau BARTER, si slava domnului, au trait foarte bine, in epoca lor. Vreau sa se inteleaga ca nu sunt impotriva banului ca moneda de schimb, ci sunt impotriva acelora care subordoneaza totul acestui mijloc. Omenirea a mai trecut prin situatii de criza si nu a murit. Nu va muri nici acum, pentru ca problema de fond nu este cea care se prezinta in presa. Adevarata problema a omenirii, la timpul la care suntem, ESTE PROBLEMA RESURSELOR, DE ORICE FEL (financiara, materii prime, apa, forta de munca, etc.). Acestea sunt din ce in ce mai putine si trebuiesc dramuite. Ori,cu actuala organizare a societatii,acest lucru nu este posibil. Trebuie un nou tip de societate,care sa tina cont de interesul tuturor oamenilor, nu numai a unora care, si-au construit, de cele mai multe ori, prin frauda, adevarate imperii financiare sau de alta natura. Din pacate,transformarile radicale din societatea umana, s-au facut si, se vor face incontinuare prin sacrificii. De aceea ma tem pentru cei sacrificati si le port,inca de acum,un gand plin de recunostinta. Se intampla asa, pentru ca OMENIREA este departe de vremea celor "O MIE DE ANI DE PACE". Din pacate, mai avem multe de ispasit noi ca oameni, pentru ca Bunul Dumnezeu sa se indure si sa ne ajute. Da, ati inteles bine este ca o fatalitate. Pana nu ne vom transforma noi, oamenii, sa devenim mai buni, cu tot ce ne inconjoara, pana atunci, spun, cu tristete, ca ne meritam soarta.

miercuri, 16 noiembrie 2011

Va rog sa va imaginati...

Va rog sa va imaginati o societate fara partide politice!?!. Cum ar fi? Un stat puternic prin institutiile sale, capabil sa colecteze toate taxele si impozitele, care sa ofere populatiei servicii de calitate, care sa GARANTEZE dreptul la proprietate, la munca(da ati auzit bine), la asistenta medicala, la educatie(invatamantul obligatoriu), etc. De ce nu ar incerca cineva si aceasta varianta! S-ar elimina certurile nesfarsite, ura viscerala fata de adversarii politici, alergatura dupa functii publice "capabile" de spaga, risipa de bani pentru intretinerea acestui, asa zis, pluripartidism, care, dupa parerea mea, este anacronic(se observa cu ochiul liber), etc. Sunt curios, cine va avea curajul sa supuna discutiei publice o asemenea tema. Evident, ca vor sari ca arsi, cei care, astazi, traiesc foarte bine, doar pentru ca sunt intr-un partid politic, si fac tot felul de "smecherii" ca sa-si rotunjeasca veniturile. Este normal? De ce nu se poate ca toate functiile publice sa fie ocupate prin concurs? De ce nu se mai poate, ca incepand cu liceul, sa se reintroduca examenul de admitere? De ce nu se mai poate, ca dupa absolvirea unei scoli profesionale sau facultati, sa ti se dea o repartitie? Cui ii este frica de concurenta? Evident, celor mai putin studiosi, si mai slab inzestrati, de la mama natura. Dar asta nu-i o nenorocire. Fiecare om are calitati. Nu toti trebuie sa termine liceul sau facultatea. Nu toti trebuie sa fie profesori, doctori, ingineri,etc. Sunt si alte meserii onorabile cum ar fi, electrician, instalator, mecanic de toate tipurile, etc. care, daca sunt practicate cu competenta, dau satisfactii atat materiale cat si spirituale. Cine nu vrea sau nu poate(!?!) sa inteleaga ca lumea in care traim s-a schimbat radical? Cine nu vrea, ca in societate, sa fie pace si armonie? Evident celor enumerati mai sus care, daca nu ar mai avea "jucarica" numita partid politic, probabil ca, nu ar auzi nimeni de ei. Ar trai intr-un anonimat vecin cu orice vietuitoare. Si ce este rau in asta? In fond, scopul omului pe pamant nu este de a aduna bogatii ci, cel al mantuirii. Cati dintre oameni realizeaza acest lucru?

luni, 14 noiembrie 2011

Ce blestem...

Ce blestem pe aceasta tara, ca nu reuseste sa-si promoveze valorile autentice, la conducerea statului. Teoria unora care spun ca nu vor sa se compromita intrand in politica, sa-mi fie iertata indrazneala, este o mare prostie. Cum poti sa te compromiti vrand sa faci bine neamului tau? Da, daca admitem ca acolo, in politica, este un mediu bolnav, o "cloaca", etc. ar mai fi o scuza pentru cei fricosi. Dar, pentru cei curajosi nimic nu trebuie sa le stea in cale, pentru a se implica si a salva aceasta natie, si "a da de pamant" cu toti neavenitii. Va place domnule Plesu, Liiceanu, Cartarescu, Vulcanescu,etc. sa fiti condusi de niste neica nimeni? Degeaba scrieti sau vorbiti in fiecare zi despre neregulile care se intampla in politica statului, daca nu actionati, prin mijloacele democratice, pentru a normaliza viata oamenilor. Eu ma crucesc cand aud, pe unii si pe altii ca, vezi doamne, nu se poate sa-i dam jos pe astia, care s-au cocotat prin minciuna la conducerea statului. Pai Ceausescu era de o mie de ori mai puternic si tot a cazut. Si-atunci! America a devenit o tara democratica, pentru ca anomaliile din viata de zi cu zi, au fost indreptate prin amendamente la constitutie si, cu fiecare "indreptare" a legilor viata americanilor a devenit mai buna, mai sigura si mai democratica. Noi de ce nu facem ca ei? Daca acolo a fost posibil cred ca este posibil si in Romania. Ce ne impiedica sa ne adunam si sa hotaram legile care sa ne guverneze viata? Ne trebuie conducatori adevarati care sa coaguleze energia acestui popor si sa incepem sa traim, nu doar sa supravietuim.

joi, 3 noiembrie 2011

Locuri de munca.

Am postat luna trecuta ceva, cu acest subiect, iar acum revin pentru ca, un mare economist a recomandat, ca solutie de iesire din criza asta, care nu se mai termina, tocmai crearea de locuri de munca. Este atat de simplu, dar iti trebuie, ca om politic, viziune si mult curaj. De fapt, daca stai sa te gandesti, lumea nu a fost schimbata de cei carora le-a placut comoditatea si rutina, ci de cei curajosi pusi mereu pe descoperiri, de orice natura. La noi, cei care sunt la putere sunt extaziati(exagerez, evident), si se "bat cu caramida in piept" ca, ce cod modern, al muncii, au legiferat ei! Pai, o fi el modern dar, nu are nici o legatura cu realitatea de zi, cu zi! Tu te bucuri, ca angajatorii pot da afara mai usor angajatii!?! In loc sa te preocupe sa fie cat mai multi angajati, cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, pentru ca asta presupune bani mai multi la buget, tu, STAT, faci jocul patronilor care vor sa plateasca cat mai putini bani, daca se poate deloc, la bugetul statului! De ce tu, STAT, nu creezi facilitati angajatorilor pentru a incuraja angajarea cu contracte de munca pe perioada nedeterminata? De ce tu, STAT, nu ai o situatie clara(suntem in era informationala), a tuturor cetatenilor tai, apti de munca, si sa creezi obligativitatea fiecarui cetatean, din aceasta categorie, sa se prezinte la aceste institutii ale statului(instiintarea se poate face si electronic sau prin corespondenta), in cazul cand isi schimba locul de munca? De ce tu, STAT, nu creezi locuri de munca bine platite, pentru a descuraja exodul acestei resurse formidabile, practic, motorul dezvoltarii oricarei societati? Va amintiti ca cineva, pe care il consider un intrus, acolo unde s-a cocotat prin minciuna, spunea ca daca cuiva nu-i convine conditiile de munca din tara noastra, poate sa plece in strainatate! Mai mult cinism de-atat, ce mai vreti! Ne trebuie oameni politici responsabili dar, pentru aceasta, avem nevoie de legi care, sa nu permita unor neaveniti sa acceada la putere. Cum sa ma conduca pe mine, unul care si-a facut studiile, fara sa invete efectiv ceva, ci doar prin "smecherii" si-a luat o diploma! Cum sa ma conduca pe mine cineva, fara nici un fel de competenta in domediu, fiindca este doar in partidul aflat la putere! Este scandalos! Daca asta este "democratia", eu nu sunt de-acord sa traiesc in ea, ci prefer alta societate, in care fiecare sa "fie pus" acolo unde are competenta. Si, ce-i mai dureros, este faptul ca sunt solutii pentru ca oamenii sa traiasca normal, adica bine, dar, pentru ca exista aceasta practica idioata de a pune in functii de conducere membri de partid, si de regula, incompetenti, acestea (solutiile) nu sunt aplicate. Am mai spus si o repet. Omului, ca fiinta rationala, trebuie sa i se asigure un loc de munca, de unde sa-si castige existenta. Cum se poate face asta? Aici intervin oamenii politici si institutiile STATULUI, care TREBUIE sa gaseasca solutii. Altfel nu se poate. Sau, se poate si altfel, dar, atunci, intervin alte legi naturale, cum ar fi razboaiele, revolutiile,etc. care tocmai asta fac, sau ar trebui sa faca, sa normalizeze, la finalul lor, situatiile din societatile umane. Inca nu este prea tarziu sa ne trezim. Am suferit destul de-a lungul istoriei umanitatii. Ar fi inuman si ilogic ca iesirea dintr-o situatie critica, din punct de vedere economic, sa se mai faca printr-o solutie extema, de tipul razboiului.